Tradiții și obiceiuri

Asemeni multor orașe ale secolului XXI, si Tălmaciu a pierdut o mare parte din tradițiile si obiceiurile sale. Atat timp căt a existat o populație germana în numar mare (înainte de 1985), aceștia organizau un bal mascat și o parada tradiționala pentru aceasta etnie, dar și pentru conlocuitorii lor romani, cu ocazia sârbatoririi zilei recoltei, in luna octombrie.

S-a pastrat din fericire frumosul obicei al colindătorilor de Craciun, in special copii, care colinda in ajun casele oamenilor cu urari de bine. Existâ inca un frumos obicei de Rusalii, cand la porțile fetelor nemaritate se pun mesteceni. Un obicei importat de la etnia germană, care însa a rezistat cu succes și la populația romana, este stropitul cu parfum al fetelor și femeilor a doua zi de paște de catre copii, in schimbul oualor roșii de Paște.

Satul Tălmacel insa se poate măndrii cu un frumos obicei căruia i s-a dus vestea și peste hotare, și anume “Udatul Ionilor”

Udatul Ionilor de la Tălmăcel, tradiţie unică în România

„Udatul Ionilor” este un obicei păstrat din străbuni la Tălmăcel şi care se sărbătoreşte în continuare an de an. În ziua Sf. Ioan Botezătorul, anual pe data de 7 ianuarie de cum se ivesc zorile, întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie.

Aici prima persoana care este botezată in rău este preotul, și pe urma, tinerii care poartă numele Sfăntului Ioan, sunt inmuiați in apa rece a răului, pentru a fi feriți de rele si pentru a fi ocrotiți de sfăntul care le patroneaza numele. Acest obicei este extrem de vechi, de origine precreștina, spre deosebire de marea majoritate a altor obiceiuri care derivă din sărbatorile barbare.

Pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi  pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului.
Udatul Ionilor a devenit o sărbătoare cu adevărat spectaculoasă care transmite un strop din veselia şi emoţia întregului sat.
Despre apa repede şi rece, din locul în care se desfăşoară ceremonialul „Înmuierea Ionilor şi Ioanelor“, se spune că nu îngheaţă niciodată, oricât ar fi gerul de aspru şi zăpada de groasă. Documente vechi amintesc cum că dorinţa includerii în alai a cailor-călări şi a boilor înjugaţi la carele împodobite cu crenguţe de brad, cu ţoale şi cu panglici colorate, ar fi aparţinut sătenilor plecaţi în cătănie în oastea Împăratului de la Viena. Se mai spune, de asemenea, că mult mai-nainte de anul consemnat în scris al obiceiului,1906, pe locul în care mai dăinuie casa de locuit cu numărul 287, ar fi existat o cârciumioară, pe care sătenii-plugari şi oieri o numeau „La Cămară“. Aici, de ziua numelui lor, se strângeau Ionii pentru a-şi cinsti cu băutură prietenii-bărbaţi însuraţi, precum şi pe feciorii-recruţi, pregătiţi de a pleca în cătănie.

 

 

Festivalul plăcintelor de la Tălmacel 15 August

,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel” susține micii producători și economia locală, promovează hrana sănătoasă și încurajează turismul local responsabil.

Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel” este un proiect cultural-gastronomic, despre mâncarea tradiţională, despre oameni buni, locuri frumoase şi în special despre crearea unei punţi între lumea urbană şi cea rurală

Este un proiect cultural-gastronomic care vorbește despre oameni, locuri și povești. Aflat la prima ediție, evenimentul organizat de Asociația ACT Sibiu si Primaria Orasului Talmaciu reprezintă o călătorie gastronomică plină de aromă, într-un sătuc din Mărginimea Sibiului, așezat la poalele munților, brăzdat de apele repezi ale Tălmăcuțului, care surprinde un moment din viața oamenilor de la sat, în zi de mare sărbătoare.

Acesta este alegerea perfectă pentru iubitorii de mâncare tradițională, de natură și de obiceiuri românești. Producătorii locali vor readuce, prin produsele lor, gusturile pe care sibienii nu le-au mai întâlnit de mult timp, iar bucătăresele iscusite din Tălmăcel vor pregăti renumitele plăcinte tradiționale de Tălmăcel: plăcinta cu brânză de burduf şi cartofi, plăcinta cu brânză, cu prune sau cea cu mere. Pentru o experiență autentică, participanții vor servi preparatele într-un decor tradițional, întâmpinați de gazdele satului în frumoasele straie populare de mare sărbătoare. Nici cei mici nu sunt uitați, jocuri, căntece, voie buna, foc de tabară,etc  sunt doar o parte din activitați ce fac din aceasta zi una memorabila.